Breng je drukke agenda in balans!

Het is geen geheim – kinderen, pubers, studenten, volwassenen leiden tegenwoordig een veel  hectische leven dan twintig of zelfs tien jaar geleden. Steeds meer worstelen we met het in balans brengen van ons algemene planning en de viool planning. Als je als kind,puber,student dat niet doet ontstaat dus onnodige stress, zorgen, onzekerheden en noem maar op.

Dus hoe stel je als scholier,student of volwassenen je ongelooflijk drukke agenda in balans en maak je nog steeds tijd vrij voor het oefenen van viool? Nou, het is niet zo onmogelijk als je zou denken!

Er zijn altijd academische druk geweest en buitenschoolse activiteiten, maar de laatste jaren zijn deze academische eisen en buitenschoolse activiteiten enorm toe genomen. Elk kind,puber, student moet zoveel doen op een dag, dat dit bijna niet te volbrengen is zonder een planning.

Toen ik op de middelbare school kwam, heb ik altijd al uit mij zelf een planning gemaakt. Ik deed namelijk niet alleen maar de middelbare school maar ook nog op hoog niveau studeerde ik viool aan de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium. En ook ik wilde mijn favoriete tv-programma’s bijhouden (er was toen nog geen Netflix), met vrienden afspreken, lekker chillen. En ik zal je een geheimpje verklappen…….

het is allemaal mogelijk als je een goede weekplanning maakt!

Wel is het belangrijk om te leren prioriteiten te stellen, dus op 1 ding tegelijk concentreren voordat je aan het andere begint. Dat is gelijk al tip 1! Nu over naar de ander tips.

  1. Gebruik muziek als ontspanning. Soms is het gewoon te overweldigend om uren achter elkaar aan je bureau te zitten en huiswerk te maken. Zo brand je jouw energie heel snel op! Er is een reden waarom je viool hebt gekozen op te leren spelen. Waarschijnlijk was een groot deel daarvan omdat het leuk is. Natuurlijk is niet alles wat je oefent leuk, (soms kan het het meest uitdagende zijn dat je op een dag doet!), Maar in de kern is muziek iets dat we nastreven, omdat we er echt van genieten. Dus waarom zou je niet samen met de viool een hectische dag rustiger maken? Herinner jezelf eraan waarom muziek leuk is, Laat je ontspannen met je viool en breng wat vreugde op een dag! Nadat je dat gedaan hebt, zul je merken dat je weer fris en fruitig klaar bent om de rest van je dag/avond met hernieuwd enthousiasme aan kan.
  2. Plan je dag/week goed in. Het plannen van je tijd is een must. ‘S werelds meest succesvolle mensen hebben vaak hun dagen gepland tot in de minuten. Als je je overweldigd voelt met alles wat je moet en wilt doen en je nog niet hebt geprobeerd om je dagen te plannen, doe het dan nu! Maak eerst een lijst met alles wat je moet doen en geef prioriteit aan wat als eerst gedaan worden. Kijk dan welke minder belangrijke dingen je kunt inplannen voor de rest van de dag. Als je kunt, probeer dan elke dag een blokje vrij te houden voor het oefenen. Als is het soms maar 15 minuten, beter iets dan niets, maar heb je een aantal dagen in de week waarop je de prioriteit geeft aan je viooltraining.
  3. actieplan maken voor viooltraining. Zelfs binnen je viooltraining zijn er manieren om je tijd te organiseren en in te plannen, zodat oefenen efficiënter en effectiever is. Ook het stellen van doelen binnen een bepaalde tijd geeft je houvast en je gebruikt je kostbare tijd nuttig.
  4. Stel prioriteiten. Een laatste punt dat ik wil benadrukken is dat het goed is om alles niet op 1 dag te willen doen. Ik hoor zo vaak van mijn vioolleerlingen dat ze geen tijd hebben en dat komt vaak omdat alles op het laatste moment gebeuren moet, dus alles nog snel even op 1 dag, tja dat gaat niet. Dat is vragen om problemen.

Vergeet niet om het plannen van je tijd een voordeel voor je te laten zijn, geen straf!

Ik sluit mijn blog af met toch wel een heel mooi gegeven. Wij als muzikanten kunnen altijd terugvallen op muziek om ons leven in harmonie te houden. Zodra jij als muzikant in staat bent om gemakkelijk tijd te reserveren voor muziek, dan kun je ervan op aan dat je je veel gelukkiger voelt en beter in staat bent om alles te doorstaan wat de wereld ons biedt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wp-puzzle.com logo

Optionally add an image (JPEG only)