Juf is soms ook onzeker

Ik geef al ruim 16 jaar vioolles en muziekles en nog ben ik als juf soms onzeker. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat een ieder die bij mij vioolles of muziekles volgt het naar zijn of haar zin heeft. Muziek maken hoort naar mijn inzicht plezierig en ontspannend te zijn.

Toch vergt het bespelen van een instrument, in dit geval viool, enige inzet thuis om maar überhaupt te kunnen praten over muziek maken. Ik ben daarom strikt in het opgeven van een wekelijkse viooltraining voor thuis. Viool is een van de moeilijkste instrumenten om te bespelen, dus om er plezier in te houden is regelmatig thuis trainen een must.

Nou is het vooral voor jonge kinderen niet makkelijk om uit jezelf de viool te pakken en thuis de training te doen. Steun vanuit thuis van de ouders is dan ook erg belangrijk en draagt bij aan een langdurig muziekplezier.

Toch voel ik mij als juf de eindverantwoordelijke voor het plezier en ontspanning. En dat is nou net wat mij onzeker maakt. Eigenlijk weet Ik dat ik niet alleen de eindverantwoordelijke ben, maar iedereen die betrokken is bij de vioolles of muziekles is verantwoordelijk voor plezier en ontspanning.

Maar als er ergens een kink in de kabel is dan loopt het natuurlijk niet meer op rolletjes. Juf wordt onzeker en vraagt zich af wat er thuis gebeurd, wat er in het hoofd van de leerling omgaat. En daarom is in gesprek gaan zo belangrijk. Maar die kink in de kabel heb ik niet altijd door in de les. Die kan thuis zijn, maar daar ben ik niet bij. Heel vaak gebeurd het dat ouders dan iets besluiten zonder daarover gesproken te hebben met de docent.

Zo had ik laatst een geval dat er een meisje met vioolles is gestopt. Ze ervaarde de lessen niet meer als prettig en het plezier was ook verdwenen. Iets wat mij juist niet bekend in de oren klonk omdat ik andere indrukken in de les van dit meisje ontving. Ouders hebben dit via de mail aan de muziekschool laten weten zonder met mij hierover gecommuniceerd te hebben. Juf wordt gepasseerd in deze situatie en Juf is weer onzeker!

Met deze blog wil ik eigenlijk jullie lezers laten weten dat we allemaal onzekerheid kennen, maar dat het zo belangrijk is om onzekerheid toch te openbare naar elkaar. We kunnen elkaar daarbij helpen, en muziek is een heel mooi gereedschap hiervoor.

En nu voor alle ouders: Wees niet onzeker om contact te zoeken met de docent. Ik ben er ook voor jullie. Ik zie de leerling maar 1 keer in de week en de rest van de week weet ik niet wat er gebeurd thuis. Alles is op te lossen, zolang we maar blijven communiceren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wp-puzzle.com logo

Optionally add an image (JPEG only)