Review Time – Speel viool deel 3

Al enige tijd heb ik deel 1 en 2 van de vioolmethode speel viool. Deel 3 heb ik sinds kort en wil graag mijn bevinden met jullie delen.

Hoofdstuk 1 ?

Dit hoofdstuk begint gelijk met een leuk stuk van Beethoven. Een lied dat voor de meeste lekker in het oor zal liggen. Een goede start van deel 3!

Wat mij wel opviel is dat de vijfachste maat wordt geïntroduceerd, echter jammer dat dit maar met 1 liedje geïntroduceerd wordt. Ik denk dat deze onregelmatige maatsoort meer oefening behoeft om er aan te kunnen wennen en het allerliefst onder de knie te krijgen.

Hoofdstuk 2 ?

Handige vingergymnastiek waarin steeds de voortekens veranderen. Ook een leuke stukje Ragtime. Heel plezierig om te spelen.

Hoofdstuk 3 ?

In dit hoofdstuk zit een liedje met 4 mollen, vaak lastig voor violisten. Tevens bevat dit lied met 4 mollen ook nog eens een heleboel maatsoort wisselingen. Naar mijn idee had dit eenvoudiger gekund door maatsoort wisseling toe te passen met minder mollen.

Hoofdstuk 4 ?

Bevat een handige dubbelgrepen vingergymnastiek met een super leuk aansluitend lied waarin de dubbelgrepen uit de vingergymnastiek zijn verwerkt.

Hoofdstuk 5 ?

Hier leer je nieuwe speeltechnieken met de stok

Hoofdstuk 6 ?

Geen bijzonderheden in dit hoofdstuk

Hoofdstuk 7 ?

De pralltriller wordt hier geïntroduceerd. Eerst weer heel fijn met een vooroefening en vervolgens door een stukje muziek.

Hoofdstuk 8 ?

Leer de zogenaamde 5de vinger. Dus de gestrekte 4de vinger. Naar mijn inziens had dit al in deel 2 behandeld mogen worden. Het is toch een handig trucje die we de violisten eerder mogen leren.

Hoofdstuk 9 ?

In dit hoofdstuk ontdek je het spelen van akkoorden, zowel pizzicato als arco.

Hoofdstuk 10 ?

Ontdek je de trillers. Een leuke versiering die we vaak vinden in de muziek. Ook hier weer eerst in een oefening alvorens je dit toepast in een lied.

Hoofdstuk 11 ?

Hier is aandacht voor de hoge 1ste vinger. Ook komt er weer een bijzonder maatsoort aan bod namelijk de achtachtste maat.

Hoofdstuk 12 ?

Niks bijzonders in dit hoofdstuk, maar wel een heel leuk opvallend duetje!

Hoofdstuk 13 ?

De 2de positie wordt hier in dit hoofdstuk geïntroduceerd. Echter vind ik het jammer dat deze nieuwe positie al meteen met lastige vingerstanden wordt geïntroduceerd. Namelijk door het gebruik van heel veel mollen geen fijne kennismaking lijkt mij met de 2de positie.

Hoofdstuk 14 ?

Ook hier in dit hoofdstuk komt de 2de positie aan bod. Tevens bevat dit hoofdstuk leuke liedjes zoals de Pink ragtime en Scarborough fair.

Hoofdstuk 15 ?

Hier proef je van het octaven spel. Dit had wat mij betreft wel wat uitgebreider aangeboden mogen worden.

Hoofdstuk 16 ?

Fijne vingeroefening in de 2de positie. Erg prettig dat dit goed verder wordt ontwikkeld in de hoofdstukken.

Hoofdstuk 17 ?

Spiccato spel komt hier ter sprake en wat erg leuk is dat er weer bekende liedjes in dit hoofdstuk voorkomen. Altijd fijn om iets bekends zo af en toe te kunnen spelen.

Hoofdstuk 18 ?

In dit hoofdstuk zit een fantastische finale stuk verwerkt! Namelijk de 24ste caprice van Paganini. Deze is vereenvoudigd, maar zit zeker nog volop violistisch virtuositeit.

Verder heb je achter in het boek nog extra oefeningen en een handig overzicht van de vingerstanden in de 1ste, 2de en 3de positie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wp-puzzle.com logo

Optionally add an image (JPEG only)